Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
Nová generace dvoujádrových procesorů IBM Power6 nepůjde cestou přidávání dalších jader jako společnosti Intel a AMD, které oznamují brzké vydání quad-core procesorů, ale chce vytěžit ze dvou jader co nejvíce a to především opravdu velmi...
johny dry | 20.3.200710:09
Je toho mnohem více kde jsou rozdíly v designu. Zajímavé je dívat se na to jak jednotlivé archytektury škálují a proč to tak je. Zatím co IBM do vlastních procesorů POWER4,5,6 integrovaly distribuovaný switch pro komunikaci procesorů mezi sebou tak Intel je porad tvrdošíjně u chipsetu, který to mý odřít za procesory. Pak jsou zde obrovské rozdíly u víceprocesorových serverů. Jinak IBM pracuje vývoji vlastních polovodičů, které snášejí extrémní požadavky na frekvence a napájení. Dost se dá najít na www.research.ibm.com a samozřejmě v interní síti IBM pro toho, kdo má přístup:­-­) Jinak IBM pracuje paralelně na 4 procesorových řadách nejen na PowerPC a POWER... Zajímavý je CELL...
Odpovědět0  0
Jafpu | 11.10.20069:15
Nemá někdo o tomto procáku nějaké bližší informace? Například kolik zvládne instrukcí za takt. Z kolika se skládá tranzistorů. Jak má dlouhou pipeline, kolik má výpočetních jednotek, jak velkou má L1 cache. Jestli umí slučovat instrukce, zda­-li má vektorové jednotky, nebo něco za bázi SSE instrukcí, a tak podobně. Celkem by mě zajímalo, jak je na tom v porovnání s momentálně asi nejlepším x86 procákem, Core 2 Duo. Jistě, vím že jsou naprosto nekompatibilní a nejdou rozumně obenchmarkovat a porovnat v praxi, ale teoreticky by mne zajímalo, jak je na tom IBM a Intel co se týče architektury.
Odpovědět0  0
kvackina (29) | 11.10.20069:33
Sorka, ale toto vsetko sa da relativne lahko zistit za pomoci uja googla..
Odpovědět0  0
Krtek1 | 11.10.200616:37
Taky doporučuju googlit ale pár info dam. Nechci plácat nesmysly tak krátce. Staší řada power neměla nic jako MMX nebo SSE. Přidánim Altivecu ­(vlastně 128bit vektorovej procesor­) a jinejma změnama vzniklo PowerPC G5. L1 cache byla myslim 2x 64 kB a L2 512 kB nebo 1MB. Pipeline má PowerPC G5 dlouhou pod 20 článků ale už jí má delší než G4. U Power architektury až tolik nezáleží na L2 Cace jako u P4 ­(ten je ale extrém­). Benchmarkovat to fakt nejde. Dřív Apple tvrdil jak je Power silná a pak najednou intel 2x rychlejší... Ale třeba na šifrování asi nemá Power konkurenci. Doporučuju kouknout na: http:­/­/n0cgi.distributed.net­/speed­/

Tam je vidět síla Altivecu.
Žádněj X86 procesor se nechytá na obyčejnou G4 1 GHz. Ale to je jenom jedna z oblastí
Odpovědět0  0
jan pohan | 12.10.20063:34
No, to srovnani PowerPC x Intel od Apple je ciry marketing, srovnavat soucasne procesory Intelu a PowerPC G5 od IBM je nesmysl, protoze jde o cipy ruznych generaci, IBM proste nevyvijelo PowerPC dost rychle aby to firme Apple stacilo, IBM napr. zcela odmitlo investovat do vyvoje prenosne verze PowerPC a chtelo penize na vyvoj od Apple, pro ktere to byl ale absurdni pozadavek..to si nemuze dovolit ani tak bohata spolecnost, OS X pro intel meli v supliku a tak dali IBM sbohem. Tak prakticky skoncilo PowerPC na desktopovych pocitacich, IBM vydelava na serverovych jadrech Power, jednocipovych mikroradicich pro elektronicka zarizeni odvozenych od PowerPC a specializovanych multijadernych procesorech Cell pro herni konzole, procesory PowerPC pro osobni pocitace odchodem firmy Apple prakticky skoncily. Jinak je nutno dodat, ze procesory Intel nejsou 2x rychlejsi nez PowerPC na stejne frekvenci ani dnes, Apple proste pouzil vysledky vypoctu v pevne radove carce, coz je pro vykon soucasnych pocitacu temer zcela irrelevantni udaj.
Odpovědět0  0
Krtek1 | 10.10.200622:25
Nevrací ale pokračuje... Co bys chtěl zkoumat na instrukcích ? Wokna ani nic jinýho X86 na tom nepojede. Klasickej Power ­(nezaměňovat s PowerPC což je jeho derivát ale neni to to samý)
Odpovědět0  0
snajprik | 10.10.200619:47
No ked použiju tu svoju obnož kremiku, tak je to realne, však ju testovali pri izbovej teplote a vymlatili z toho 350GHz ­(laboratorne podmienky­) ešte uvidime ako to bude z inštrukciami, môže to byť celkom zaujimave :­) IBM sa vracia :)
Odpovědět0  0
Ladik 1600 | 11.10.200622:49
Hm, konečně, už Firmě, Intel a AMD, a hlavně, firmě, Intel ukáže správnou cestu a jak se to dělá a ne pořád přidávat jádra a snižovat, frekvenci, to za chvíli tady budou 100 jádrové procesoryna úžasně vysoké frekvenci 100 MHz, to bude, hrůza, HD­-DVD, už možná neutáhnou, ale hlavně, že si těch filmů z HD­-DVD, budeme moc pustit, vedle, sebe, no, hnus, a ty procesory Intel Celeron D4XX, jak firma Intel, hodlá uvést, na začátku příštího roku s úžasně, vysokými frekvencemi, až pod 1,4 GHz, sice tyhle, procesory budou super, hyper, výkonné, ale ta frekvence, no nevím, jestli takový procesor Intel Celeron D4XX, s úžasně vysokou frekvencí, až pod 1,4 GHz, utáhne hru, co už vyšla, a která, potřebuje, procesor minimálně o frekvenci 2 200 MHz, a 512 MegaBAjtů třeba nějaké DDR2­-RAMky, na frekvenci řekněme, třeba nějakých 800 MHz ­(Efektivně­), sice ty procesory Intel Celeron D4XX, s úžasně vysokou frekvencí, až pod 1,4 GHz, jsou sice super, hyper, výkonné, ale nevím, jestli jem ta nízká frekvence, dovolí spustit, ještě hru, která bude potřebovat, minimálně procesor o frekvenci 2 200 MHz, ono přece jenom asi nějakých, já to tipuju, myslím na nějakých, asi 1 330 MHz, a 2200 MHz, je docela velký rozdíl, i když ty procesory Intel Celeron D4XX, budou super, hyper, výkonné, nevím, nevím, jestli, jim ta nízká frekvence, dovolí ještě spusit, tuhle hru, a proto INTELe, INTELe, začínám se už trochu o tebe, bát, no!
Odpovědět0  0
Hyperkjub | 13.10.200622:07
Sakra chlape co je tohle za vytvor?! Mas to na 13 radku a pritom by se to dalo napsat do par srozumitelnych vet...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.